6 Haziran, 2024

Glutensiz Beslenmenin Önemi Nedir?

Glutensiz Beslenmenin Önemi Nedir?

Glutensiz beslenme, çölyak hastalığı ya da gluten hassasiyeti olan kişilerin tüketmemesi gereken ürünleri kapsar. Bu nedenle de arpa, buğday veya çavdar gibi ürünleri içeren ya da üzerinde “aynı hatta işlenmiştir” gibi bir ibare görüldüğünde bu ürünlerin tüketilmemesi gerekir. Bu ürünlerin tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına yol açar. Bu sağlık sorunlarının başlıcaları; karın ağrısı ve şişkinlik, bağırsak problemleri, baş ağrısıdır. Glutensiz beslenme, aynı zamanda sağlıklı bireylerin de tercih ettiği bir alternatiftir. Sağlıklı bireyler glutensiz diyetleri tercih ederek. Genel sağlıklarına katkı sağlamayı ve çeşitli inflamatuvar hastalıklara karşı kendini korunmayı hedefler.

Hangi Gıdaları İçerir?

Glutensiz beslenme her ne kadar bitkisel ağırlıklı beslenme olarak bilinse de bezelye, hindistan cevizi, mısır ve patates gibi farklı gıdalardan elde edilen unları, süt ve süt ürünlerini, baklagilleri de kapsar. Bitkiler, protein açısından önemli birer alternatif olduklarından dolayı glutensiz beslenmede bitkisel proteinler tercih edilir. Bu proteinlerin yanı sıra balık, et ve tavuk gibi hayvansal ürünler de yer alır. Glutensiz beslenmenin kolaylaşması ve bir rutin oluşturulması için besin çeşitliliğine çokça önem verilmelidir. 

Glutensiz Beslenmedeki Önemli Alternatifler Nelerdir?

Glütensiz beslenmedeki en önemli alternatifler; pirinç, mısır, kinoa, yulaf gibi tahılların yanı sıra gluten içermeyen nişastalardır. Bu gıdalar kullanılarak tatlı veya ekmekler yapılabilir. Bazı kişiler ekmeği çokça sever. Fakat klasik ekmekleri tükettiklerinde çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşabilirler. Bu nedenle de bu gıdalardan faydalanarak ekmek üretilebilir.

Glutensiz Ekmek Olur mu?

Gıda sektöründeki sağlıklı beslenme alternatiflerinin çeşitlenmesi, farklı tatların ortaya çıkmasındaki en büyük etkendir.  Bu alternatiflerin çeşitlenmesi insanların sağlık durumları ile paralellik gösterir. Glutenli unları tüketemeyen ve ekmekten de vazgeçemeyen kişiler için mercimek, hindistan cevizi, pirinç, nohut gibi gıdalardan elde edilen unlardan ekmekler yapılabilir. Bu ekmekler hem besin çeşitliliğini hem de beslenme rutinindeki farklı lezzetler olarak tercih edilebilir.