Ksilitol, yapay olarak üretilebileceği gibi doğada bazı bitkilerin de içinde bulunan, doğal bir şeker türevidir. Ksilitol maddesi şekere oldukça benzediğinden dolayı genellikle doğal tatlandırıcı olarak tercih edilmektedir.
Ksilitol, bazı özellikleriyle rafine şekerlerden farklıdır. Ksilitol maddesinin rafine şekerlerden farkı ise şu şekildedir:
● Ksilitol, düşük glisemik indekse sahiptir. Yani bu ürünler, rafine şekerlerde olduğu gibi kan şekerini hemen yükseltmez. Özellikle diyabetik kişiler tarafından ksilitol kullanımı bu nedenle daha fazladır.
● Ksilitolün özellikleri arasında düşük kaloriye sahip olması da sayılabilir. Bu özellik bakımından da rafine şekerlerden ayrılır. Kilo kontrolü sağlamak için ideal çözümlerden birisidir.
● Ksilitol, diş sağlığına da olumlu etkiler gösterir. Ağızda bakteri üremesini engellemeye yardımcı olması yanında ayrıca diş çürümelerinin de azaltılmasını destekleyebilir. Bu yönüyle de rafine şekerlerden ayrılmaktadır.
● Ksilitol, insülin duyarlılığının artırılmasını destekler. Bu özellik, insülin direnci olan kişiler için önemlidir.
Ksilitol kullanımı, genel olarak ideal miktarda sağlandığında yüksek fayda içerir. Ancak kullanımında aşırıya kaçılmaması ve doktor kontrolünde kullanım, bilinçli kullanım açısından önemlidir.
Ksilitol maddesinin bilinen faydalı özellikleri aşağıdaki gibidir:
● Düşük Glisemik İndeks
● Düşük Kalori
● Diş Sağlığına Faydalı
● Bağırsak Sağlığını Destekleme
● İnsülin Duyarlılığına Katkı
● Antioksidan Etki
● Metabolik Sendrom ve Obezite Riskini Azaltılmasına Destekleme
● Kemik Sağlığını Destekleme
Herkesin vücut sağlığı ve metabolik bileşenleri farklı olacağından dolayı bu faydalar, kişiden kişiye göre değişerek farklı etkiler gösterebilir. Bu nedenle ksilitol kullanmadan önce mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmanız önerilir.
İçeriğimizin başında şeker kaynaklı bir alkol olan ksilitolün bazı bitkilerde bulunduğundan bahsetmiştik. Genellikle huş ve kayın ağacından elde edilen Ksilitolü bazı besinlerle de doğal bir şekilde alabilirsiniz. Ancak elbette kullanımında aşırıya kaçmamakta fayda bulunmaktadır.
Ksilitol içeren besinler şu şekildedir:
● Marul
● Mantar
● Ahududu
● Muz
● Erik
● Ceviz
● Badem
● Fıstık
Yukarıdaki ürünlerden ksilitol elde etmek için genellikle süzme, damıtma, kurutma, öğütme, presleme gibi teknikler kullanılmaktadır. Ksilitolün kullanıldığı ve günümüzde herkesin kullandığı bazı ürünler ise şu şekildedir:
● Diş Macunları
● Şekersiz Sakızlar
● Şekersiz İçecekler
● Diyabetik Ürünler
● Protein Barları
● Tatlandırıcılar
● Pastil – İlaç
● Dondurma ve Yoğurt
● Şeker İçermeyen Şekerlemeler
Ksilitol içeren ürünleri ve doğasında ksilitol bulunan besinleri tüketmeden önce mutlaka miktar ve uygunluk değerlendirmesi yapılması, bir sağlık profesyoneline danışılması önemlidir.